Ποιοί Είμαστε

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Emotion Pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία

κινδυνεύει να καταργηθεί!!

Το Φεστιβάλ σταματάει γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. 

Η ιστοσελίδα στηρίζεται χάρις την εθελοντική και ευγενική υποστήριξη του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η στήριξη  των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα συνεχιστεί και φέτος όσο αντέχουν οι δυνάμεις της καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007 και φιλοξενείται ευγενικά από το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Στις τρεις διοργανώσεις του συγκέντρωσε πάνω από 12.000 κοινό, και είχε περί τις 1000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, από τις οποίες προβλήθηκαν συνολικά 120 ταινίες..

Το Emotion Pictures δεν περιορίζεται μόνο στο αθηναϊκό κοινό και υιοθετεί μια λογική αποκέντρωσης και εξάπλωσης του κοινωνικού διαλόγου με εκδηλώσεις και προβολές σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, μέχρι και στην άγονη γραμμή, που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 20.000 θεατές. Δεκάδες Δήμοι, Σύλλογοι και Οργανισμοί ζητούν συνεχώς ταινίες του Emotion Pictures για την διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα την αναπηρία. Προβολές πραγματοποιήθηκαν το 2010 στην Καστοριά, την Καρδίτσα, τα Χανιά, τη Ζάκυνθο, το Κιλκίς, την Ιεράπετρα, την Καλαμάτα, τη Λήμνο, τα Φιλιατρά, την Πάτρα, τη Σάμο, την Κόρινθο, τις Σέρρες, το Αγρίνιο, την Χαλκίδα, την Φλώρινα, κ.α., καθώς επίσης και σε σχολεία Δήμων της Αττικής. 

Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με άλλα διεθνή Φεστιβάλ που οργανώνουν αφιερώματα στο ΕΜΟΤΙΟΝ PICTURES, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου, Ρώμης, αλλά και το δικό μας Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, οι Νύχτες Πρεμιέρας, κ.ά. 

Ακόμη, έχουμε οργανώσει, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου και την υποστήριξη της UNESCO, την αποστολή ενός εκπαιδευτικού πακέτου με τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ σε 3000 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε συνεργασία με τους Έλληνες της Διασποράς (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία). 

Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για διάθεση των ταινιών του φεστιβάλ και συνεχώς λαμβάνουμε αιτήματα για νέες συνεργασίες. Συγκεκριμένα για το 2010 μας ζητήθηκαν ταινίες από Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ όπως το  University of Pennsylvania, το Bryn Mawr College, το Swarthmore College και το Brown University, για την διοργάνωση προβολών των ταινιών του εκπαιδευτικού πακέτου και εκδηλώσεων με θέμα την αναπηρία.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστήμιο Αιγαίου προέβαλλαν ταινίες του Φεστιβάλ στους φοιτητές των τμημάτων τους, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου οργάνωσσαν ημερίδα προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νηπιαγωγών απέναντι στα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου θα συνεχιστεί με τηνοργάνωση προβολών και συζητήσεων σε σχολεία στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Το 2010 δεχτήκαμε πρόσκληση να ταξιδέψουμε ως φεστιβάλ σε πόλεις του Βελγίου και της Γαλλίας προβάλλοντας σε εκδηλώσεις τις βραβευμένες ταινίες μας, κάτι που δείχνει ότι το Φεστιβάλ αποτελεί πρότυπο λειτουργίας σε χώρες με αναπτυγμένο προβληματισμό στα θέματα της αναπηρίας. Σε συνεργασία με το EACD (European Academy of Childhood Disability) στην διεθνή συνάντηση με θέμα τα Παιδιά και την Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου του  2010 στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, έγινε αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ. Μάλιστα η Υπουργός Πολιτισμού του Βελγίου, κυρία Fadila Laanan, στήριξε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο Βέλγιο. 

Συνεργαζόμαστε, επίσης, με το Πανεπιστήμιο Aix en Provence – Πόλη της Μασσαλίας, τη Βιβλιοθήκη του Alcazar και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μασσαλία για τη διοργάνωση ενός αφιερώματος  στο Emotion Pictures στη Μασσαλία το 2011

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, που παρευρίσκεται ή στέλνει κινηματογραφημένα μηνύματα στην τελετή έναρξης της κάθε διοργάνωσης. Αλλά και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες στηρίζουν ενεργά το ΕΜΟΤΙΟΝ PICTURES με την παρουσία ή τα κινηματογραφημένα μηνύματά τους, όπως οι ηθοποιοί Daniel Day Lewis και Richard Gere, η παραολυμπιονίκης και ηθοποιός Aimee Mullins, η διάσημη φωτογράφος Amy Lyne, η δημοφιλής ηθοποιός του Χόλυγουντ Eva Mendes, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης James Ivory, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Wim Wenders, ο διάσημος σκηνοθέτης του “Slumdog Millionaire”Danny Boyle, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Patrice Leconte, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και πρόεδρος σε διεθνείς οργανισμούς που προάγουν τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών,Betty Williams, κ.α. Τέλος, σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου συμμετέχουν κάθε χρόνο στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, της οποίας πρόεδροι ήταν οι σκηνοθέτες Ζαν-Μαρί Ντρο και Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Αυτά τα τρία χρόνια, στο πλευρό μας στάθηκαν πολιτιστικοί φορείς όπως το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τοΒρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, η κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου, κ.α. Τα αφιερώματά μας «Αναπηρία, Πόλεμος» και «Αναπηρία Περιβάλλον», ενίσχυσαν και στήριξαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το WWF, η Greenpeace, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο δημοφιλής Αμερικανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Phil Donahue, ο Πολυνήσιος Πρόεδρος της οργάνωσης «Moruroa e Tatu» που εκπροσωπεί τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών παγκοσμίως, Roland Oldham, που μας τίμησε και με την παρουσία του, και πολλοί άλλοι.
  
Παράλληλα με τη βασική του διοργάνωση, το EMOTION PICTURES επιχειρεί να δώσει φωνή και να αναπτύξει τις δημιουργικές ικανότητες των ατόμων με αναπηρία και κυρίως των παιδιών. Έχουμε δημιουργήσει τρία κινηματογραφικά εργαστήρια, από τα οποία προέκυψαν ισάριθμες ταινίες, που ταξιδεύουν σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο κι έχουν βραβευτεί όπως Σαν ΦρανσίσκοΔιεθνές Φεστιβάλ Καΐρου για Παιδιά, το Ινδικό φεστιβάλ για παιδιά Chinh India, κ.α. 
 

 


 


 

DESIGNED BY COMMON SENSE
POWERED BY e-thelontis