Κριτική Επιτροπή

Κριτική Επιτροπή 2009

 

Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Emotion Pictures 2009 αποτελείται από τους:

  • Θόδωρο Αγγελόπουλο
  •  Soheir Abdel Kader
  • Κατερίνα Κοσκινά
  • Nicolas Peyre
  • Άρη Ταστάνη

 


Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ:

  • Μαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού

 

Θόδωρος Αγγελόπουλος

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Η οικογένειά του ασχολούνταν με το εμπόριο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία πήγε στο Παρίσι, στη Σορβόννη, και γράφτηκε στη φημισμένη γαλλική σχολή κινηματογράφου IDHEC. Εργάστηκε για ένα διάστημα στο Musée de l'Homme και μαθήτευσε κοντά στον Jean Rouch, εθνογράφο και πρωτοπόρο του cinéma vérité. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1964 και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην αριστερή εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή" μέχρι το 1967.

Άρχισε να γυρίζει ταινίες περί το 1965. Η πρώτη του προσπάθεια να γυρίσει ταινία μεγάλου μήκους (Φόρμινξ) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω διαφωνίας με τους παραγωγούς. Στη συνέχεια, γύρισε την ταινία μικρού μήκους Εκπομπή και το 1970 την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την Αναπαράσταση.

Από τότε οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πάρα πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν κερδίσει πλήθος βραβείων που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Ενδεικτική φιλμογραφία: Ο Θίασος (1975, Βραβείο FIPRESCI, Φεστιβάλ Καννών), Μεγαλέξανδρος (1980, Χρυσό Λιοντάρι, Φεστιβάλ Βενετίας), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984, Βραβείο σεναρίου, Κάννες), Τοπίο στην ομίχλη (1988, Αργυρό Λιοντάρι, Βραβείο σκηνοθεσίας, Βενετία), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Κάννες), Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998, Χρυσός Φοίνικας, Κάννες), Η σκόνη του χρόνου (2008).

 


 
Soheir Abdel Kader

 

Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ain Shams του Καΐρου. Είναι μέλος του Συλλόγου Αράβων Καλλιτεχνών (1997 κ.ε.). Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας Πολιτισμού & Δημοσίων Σχέσεων στο Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και διευθύντρια (1995-1998) και αντιπρόεδρος (1998-τώρα) του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου (ΔΦΚΚ). Έχει βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση του ΔΦΚΚ και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμισή του σε φεστιβάλ κατηγορίας «Α» (1997).

H Soheir Abdel Kader έχει λάβει μέρος σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ: φεστιβάλ Καννών (1987 κ.ε.), Κάρλοβι Βάρι, Σαγκάης, Λουκάρνο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ασφαχάν κλπ. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ισφαχάν (Ιράν) και της Σους (Τυνησία).

Επιπλέον, η Soheir Abdel Kader έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση του παιδικού κινηματογράφου. Ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας και μέλος της επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Lucas (Γερμανία). Έχει εργαστεί για το Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Καΐρου (ΔΦΠΚΚ). Ήταν η πρώτη που εισηγήθηκε την ιδέα της Παιδικής Κριτικής Επιτροπής (ξεκίνησε από το ΔΦΠΚΚ). Επίσης, υπήρξε σύμβουλος για την Αιγυπτιακή Εθνική Ημέρα Παίδων, που οργανώθηκε το 1994 υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου, και ίδρυσε τη Φιλανθρωπική Αγορά Αναπήρων & Ορφανών σε συνεργασία με το ΔΦΠΚΚ (1998 κ.ε.).

 


 
Κατερίνα Κοσκινά

 

Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, Πρόεδρος Δ. Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

H Kατερίνα Kοσκινά γεννήθηκε στην Kέρκυρα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και Iστορία Tέχνης, Aρχαιολογία, Eλληνική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία της Tέχνης στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Σπούδασε επίσης Μουσειολογία στη Σχολή του Λούβρου. Είναι Διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης.

Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως Ειδικός Σύμβουλος στο Eυρωπαϊκό Πολιτιστικό Kέντρο Δελφών. Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης και διετέλεσε Εθνική Επίτροπος της 23ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996 και της 51ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Έχει επίσης συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης. Eίναι μέλος του ICOM και της AICA Hellas. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων / Αθήνα 2004 ΑΕ. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από το 1998 και Επιμελητής της Συλλογής Έργων Tέχνης της Alpha Bank από το 1992.

 


 
Nicolas Peyre

 

Ο Nicolas Peyre είναι Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2007. Επίσης, είναι διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που διοργανώνεται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Έχει πίσω του μια μακρά θητεία στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων στη Γαλλία (ως παραγωγός και ατζέντης) και έχει διατελέσει πολιτιστικός διευθυντής της Alliance Française (Γαλλικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος) του Μπουένος Άιρες και του δικτύου των alliances françaises της Αργεντινής.

 


 
Άρης Ταστάνης

 

Γεννήθηκε στα Παράκοιλα Λέσβου το 1953. Νωρίς διαγνώστηκε ότι είχε μυϊκή δυστροφία των άκρων. Το γεγονός αυτό, η αντιστασιακή δράση του πατέρα του και οι διώξεις του εμφυλίου υποχρεώνουν την οικογένειά του να μεταναστεύσει στην Αθήνα. Από είκοσι ετών κινείται με αμαξίδιο. Αναγκάζεται να ελιχθεί μέσα σε ένα δυσλειτουργικό νοσηλευτικό σύστημα και σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Ωθούμενος από την ανάγκη να δραπετεύσει απ' όλα αυτά, αρχίζει να μελετά λογοτεχνικά κείμενα και να γράφει ποιήματα. Το πρώτο του ποίημα με τίτλο Μπορείς (1976) συμπεριλαμβάνεται στο ημερολόγιο της Διεθνούς Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών και κυκλοφορεί σε δεκατέσσερις γλώσσες.

Βασικά στοιχεία του έργου του είναι οι αγώνες, τα όνειρα και οι αγωνίες των καθημερινών ανθρώπων και ο νόστος της Αιολίδας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Αθήνα και την επαρχία. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός, επιμελείται και παρουσιάζει σειρά εκπομπών με θέμα την αναπηρία (1983) αλλά και μουσικές/λογοτεχνικές εκπομπές (1983-1984). Είναι ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Παραπληγικών Ελλάδος, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Επιτροπής Συμπαράστασης Πολιτικών Προσφύγων και της Παρέμβασης Ανάπηρων Πολιτών. Εκδίδει το λαογραφικό περιοδικό Τα Παρακοιλιώτικα (1983) και το πολιτιστικό περιοδικό Γλυφάδα-Άνω Κάτω (2002), ενώ έχει εκδώσει και δώδεκα βιβλία. Για τη ζωή και το έργο του έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ 2 .

 


 
Mαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολείται με τον κινηματογράφο ως παραγωγός και σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου-FIPRESCI, Βραβείο Henry Ford κ.ά.). Έχουν επίσης προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Μάνχαϊμ, Λοκάρνο, Βιέννης, Φεστιβάλ Ντέι Πόπολι, κ.ά.), έχουν μεταδοθεί από 49 διεθνή τηλεοπτικά κανάλια, ενώ αφιερώματα έγιναν στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, στη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο της Κοπεγχάγης κ.α. Οι ταινίες της βρίσκονται επίσης σε περισσότερες από 500 βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στην Αμερική και στην Ευρώπη. Η Μαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Aναπηρία EMOTION PICTURES.

 

 

 

DESIGNED BY COMMON SENSE
POWERED BY e-thelontis