Κριτική Eπιτροπή
Κριτική Επιτροπή Φεστιβάλ 2007
Η Κριτική Επιτροπή του EMOTION PICTURES αποτελείται από τους:
-
Jean-Marie Drot: συγγραφέας, ποιητής, παραγωγός, σκηνοθέτης, πρώην Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1982-1984).
-
Caglar Kimyoncu: καλλιτέχνης με αναπηρία, ιδρυτικό μέλος και πρώην διευθυντής του London Disability Film Festival.
-
Δημήτρης Παπαδημητρίου: μουσικοσυνθέτης.
-
Αντώνης Ρέλλας: σκηνοθέτης, πολίτης με αναπηρία.
-
Ελένη Μουσταΐρα: πρόεδρος της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας.
Jean-Marie Drot - Βιογραφικό
Ο Ζαν-Μαρί Ντρο γεννήθηκε στο Νανσύ της Λωρραίνης. Συγγραφέας (μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια πάνω στη τέχνη) και σεναριογράφος-σκηνοθέτης στη γαλλική τηλεόραση από το 1950. Δημιούργησε πάνω από 200 ταινίες-ντοκιμαντέρ (σειρές: «L’Art et les hommes», «Les Heures chaudes de Montparnasse», «Journaux de voyages», «Le Musée imaginaire d’André Malraux»).
Έχει βραβευθεί με πολλά σημαντικά βραβεία για τα έργα του (Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Μπέργκαμο, Μεγάλο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Films d’Art του Centre G. Pompidou, Μεγάλο Βραβείο της SCAM-Société Civile des Auteurs Multimédia). Υπήρξε Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1982-1984), Διευθυντής της Γαλλικής Ακαδημίας στη Ρώμη (Villa Médicis) (1985-1994) και Πρόεδρος της SCAM (1995-1999). Μιλά 6 γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πολωνικά).
Caglar Kimyoncu - Βιογραφικό
Ο Τσαγλάρ Κιμγιοντζού είναι ψηφιακός καλλιτέχνης. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, χρησιμοποιεί κάθε δυνατό ψηφιακό μέσον σε έργα που αφορούν σχεδιασμό ιστοσελίδων, σκηνογραφία, βίντεο, φωτογραφία και συγγραφή σεναρίων. Είναι επίσης επιμελητής εκθέσεων. Ο Τσαγλάρ συντόνιζε, επί επτά χρόνια, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για την Αναπηρία στο Λονδίνο, ως συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του.
Ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις εναλλακτικές πρακτικές αναπαράστασης και αυτοέκφρασης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, σύμφωνα με προκατειλημμένες αντιλήψεις γύρω από θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, αναπηρίας ή καταγωγής. Τον ενδιαφέρει επίσης η δημιουργία ως αμφισβήτηση των παραδοσιακών κοινωνικών δομών. Με την υποστήριξη του Artsadmin Bursary για τις ψηφιακές τέχνες, ο Τσαγλάρ ασχολείται αυτή την περίοδο με ένα διαδραστικό διαδικτυακό πρόγραμμα πάνω στη δυναμική των σχέσεων των δύο φύλων, ιδιαίτερα μέσα σε θεσμικό περιβάλλον.
Δημήτρης Παπαδημητρίου - Βιογραφικό
Αλεξανδρινός του 1959. Από το 2002 είναι διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ. Παρακολούθησε την τάξη σύνθεσης στο Τάνγκλγουντ (1993) με τους Ανρί Ντυτιγιέ, Τζον Ουίλλιαμς, Τζωρτζ Περλ, Όλιβερ Κνούσσεν και Στηβ Ράιχ. Υπήρξε βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι το διάστημα 1979-1981 και συμμετείχε ως μουσικός σε δισκογραφικές του δουλειές.
Παίζει κλασική κιθάρα (καθ. Ευάγγελος Ασημακόπουλος). Επίσης έχει λάβει μαθήματα πιάνου και βιολιού, καθώς και μαθήματα σύνθεσης από τον Βαλεντίνο Πατρικίδη και τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Έχει συνθέσει συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου, που έχει επανειλημμένα παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνθέσει μουσική για 16 ταινίες μεγάλου μήκους, 24 θεατρικές παραστάσεις και 11 τηλεοπτικές σειρές. Επίσης έχει συνθέσει τα χαρακτηριστικά σήματα έναρξης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων σταθμών όπως η ΕΡΤ, η ΕΡΑ, το Mega, ο 902 Αριστερά στα FM, o Δίεση, αλλά και της έναρξης μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Οι συνθέσεις του παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 (διεθνή τηλεοπτικά σήματα και μουσική έναρξης διεθνούς τηλεοπτικής μετάδοσης: ΑΟΒ, «Three to Countdown»), στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κήρυξη Ολυμπιακής Χρονιάς από το Δήμο Αθηναίων με διεθνή αναμετάδοση), στην Ουνέσκο, Παρίσι (συναυλία εις μνήμην Μ. Μερκούρη από την Ελληνική Πρεσβεία), στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και στο Ηρώδειο (έργα πάνω στον Καβάφη), στη Μικρή Επίδαυρο (μουσική για το θέατρο), στη Συμφωνική της Βοστόνης (Αίθουσα Σέιζι Οζάουα) στο Τάνγκλγουντ (Φιλοκτήτης και μουσική δωματίου), στο Μουζίκφεραϊν της Βιέννης (1992).
Έχει ηχογραφήσει είκοσι δίσκους (τρεις πλατινένιοι και ένας χρυσός).
Έχει τιμηθεί έντεκα φορές από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πέντε φορές από το Υπουργείο Πολιτισμού (βραβείο μουσικής για τον κινηματογράφο), έχει αποσπάσει το διεθνές βραβείο της Μόστρας στη Βαλέντσιας (2004), το α΄ βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για Παιδιά (2001), το βραβείο Αρίων (δύο φορές) και δύο φορές το βραβείο μουσικής για την τηλεόραση από την εφημερίδα Το Έθνος.
Αντώνης Ρέλλας - Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Το 1993 αποφοίτησε από τη σχολή κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου με δίπλωμα σκηνοθεσίας. Την ίδια χρονιά, μετά από τροχαίο ατύχημα, χάνει το αριστερό του πόδι και την ικανότητα κίνησης του αριστερού χεριού.
Από το 1990 έως το 2005 συνεργάστηκε με την τηλεόραση (Antenna), αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτης στα τμήματα ειδήσεων, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών. Από το 1998 έως το 2005 συνεργάστηκε στο τμήμα on air promotion/trailers ως σκηνοθέτης-μοντέρ.
Έχει σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους Το καρφί (1992) και τα ντοκιμαντέρ: Είμαι ζωντανός (1997), Αιγαίου κύματα (2005) και Καλλίστη θήρα (2006). Το ντοκιμαντέρ Αιγαίου κύματα διακρίθηκε στο 7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών (καλύτερη μεσογειακή ταινία, μουσική επένδυση). Στη συνέχεια, μετά από πολλές προβολές σε όλη την Ελλάδα, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα (επίσημη εκπροσώπηση της Ελλάδας) του Α΄ Φεστιβάλ Παραολυμπιακών Ταινιών «Budapest Bridge» (2006) στη Βουδαπέστη, όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας.
Πολλές δημιουργίες του έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως μουσικά βίντεο, πειραματικά βίντεο, ψηφιακά εικαστικά για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Τον Απρίλιο του 2001 παρακολούθησε στο BBC Training Center σεμινάρια για την «ψηφιακή άρμοση εικόνας στα συστήματα της AVID».
Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων και της αθλητικής ομοσπονδίας ΑμεΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος του αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ «Σπάρτακος».
Ελένη Μουσταΐρα - Βιογραφικό
Αρχιτέκτονας και μουσικός, η Ελένη Μουσταΐρα ιδρύει την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία το 1992 με σκοπό το σχεδιασμό, την παραγωγή, την οργάνωση και παρουσίαση πολιτιστικών γεγονότων και παραγωγών στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με κρατικούς οργανισμούς, διεθνή φεστιβάλ, εθνικά θέατρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς.
Η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία συνεργάζεται με καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης όπως, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες: Πέτερ Στάιν, Πήτερ Γκρήναγουεϋ, Πήτερ Μπρουκ, Λίνα Βερτμύλλερ, Αντρέι Σερμπάν, Τιμ Ρόμπινς, Μπομπ Ουίλσον, Πατρίς Σερώ, Φράνσις Φορντ Κόππολα, και οι
καλλιτέχνες: Μίσα Μπαρίσνικοφ, Πλάσιντο Ντομίνγκο, Τζέσσυ Νόρμαν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ιζαμπέλλα Ροσσελίνι, Ίβο Πογκορέλιτς, Καρόλ Αρμιτάζ, Εντίττα Γκρουμπέροβα, Μισέλ Πικολί, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Ολυμπία Δουκάκις, Φίλιπ Γκλας.
Οι διεθνείς παραγωγές περιλαμβάνουν το μπαλέτο Καζανόβα της Καρόλ Αρμιτάζ, η Πενθεσίλεια του Χάινριχ Κλάιστ σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν (συμπαραγωγή Ιταλίας, Ισπανίας, Αυστρίας και Ελλάδας με παγκόσμια πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου), το Μοnsters of Grace των Μπομπ Ουίλσον και Φίλιπ Γκλας, ο Φάουστ με ερμηνευτή τον Πέτερ Στάιν, Τierno Bokar του Πέτερ Στάιν (στημένο για εξωτερικό χώρο), η Μήδεια σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν (παραγωγή για την INDA στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών), Οιδίπους τύραννος και Περσεφόνη του Στραβίνσκι με την Όπερα Σαν Κάρλο της Νάπολης (και τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ιζαμπέλλα Ροσσελίνι) κ.ά.
Το 2005 η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία εγκαινιάζει το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ, διοργάνωση ιδιωτική και αυτοχρηματοδοτούμενη, με σκοπό το διάλογο του ελληνικού κοινού με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας προερχόμενους από διαφορετικές κουλτούρες.
Φέτος, το Θέατρο Πέρα από τα Όρια παρουσιάζει παραγωγές και καλλιτέχνες όπως η Σαρλότ Ράμπλινγκ στο Χορό του Θανάτου του Στρίντμπεργκ, ο Μπρους Μάγερς στον Μεγάλο Ιεροεξεταστή, ο Σουλεϊμάν Αλ-Μπασάμ, ο Μπομπ Ουίλσον, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Φαννύ Αρντάν.