Επίσημοι Προσκεκλημένοι

Επίσημοι Προσκεκλημένοι 2007

 

Επίσημες προσκεκλημένες του Φεστιβάλ είναι η διάσημη καλλιτέχνιδα με αναπηρία Άλισον Λάππερ και η πρωταθλήτρια Παραολυμπιακών Αγώνων Έιμι Μάλινς.

 

Alison Lapper

Η διάσημη εικαστική καλλιτέχνις Άλισον Λάππερ, με τη ζωή και το έργο της, έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Το άγαλμά της “Alison Lapper Pregnant” («Η Άλισον Λάππερ Έγκυος»), που φιλοτεχνήθηκε από τον βρετανό γλύπτη Μαρκ Κουίν, στήθηκε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου. Το 2003 τιμήθηκε στην Ισπανία με το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς». Έργα της έχουν εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί, όπως η London’s Photographer’s Gallery και η Fabrica. Η δουλειά της επανεξετάζει το τι είναι φυσιολογικό και όμορφο, επηρεάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από την αναπηρία και τη μητρότητα. «Έχω επηρεαστεί ιδιαίτερα από την Αφροδίτη της Μήλου, που θαυμάζεται ως δείγμα κλασικής ομορφιάς, παρόλο που της λείπουν τα χέρια της». Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά την Άλισον Λάππερ, την ημέρα της επίσημης έναρξης των εκδηλώσεων.

 

Aimee Mullins

Ως μια από τις «Εξέχουσες Αμερικανίδες του 20ου αιώνα» τιμήθηκε  η Έιμι Μάλινς από το Μουσείο της Γυναίκας για τη προσφορά της στον αθλητισμό. Ηθοποιός, αθλήτρια και μοντέλο, βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ.  Συμμετείχε στην ταινία Δίδυμοι Πύργοι του Όλιβερ Στόουν και υποδύθηκε τη «γυναίκα-τσίτα» στο αβάν-γκαρντ φιλμ “Cremaster 3” του Matthew Barney, που είναι σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, «το πρώτο αληθινό αριστούργημα [...] από τότε που ο Νταλί και ο Μπουνιουέλ γύρισαν τον Ανδαλουσιανό σκύλο (1929)». Στα φοιτητικά της χρόνια συναγωνιζόταν με αρτιμελείς αθλητές και το 1996 συμμετείχε στους παραολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντας, κάνοντας ρεκόρ στα 100 μέτρα και στο άλμα εις μήκος. Το περιοδικό Rolling Stone την ανακήρυξε «μούσα», το περιοδικό People τη συμπεριέλαβε στους «50 ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο» και ο μετρ της μόδας Αλεξάντερ Μακουίν την ανέβασε στην πασαρέλα. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Έιμι Μάλινς στάθηκε πηγή έμπνευσης για αρκετά έργα τέχνης, που εκτίθενται σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Metropolitan Museum, η Tate Modern και το Victoria & Albert Museum. Η Έιμι επενδύει τον ελεύθερο χρόνο της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως τον Just One Break και τον Women’s Sports Foundation. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESIGNED BY COMMON SENSE
POWERED BY e-thelontis