Κριτική Eπιτροπή
Κριτική Επιτροπή 2008
Jean-Marie Drot
Ο Ζαν-Μαρί Ντρο γεννήθηκε στο Νανσύ της Λωρραίνης. Συγγραφέας (μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια πάνω στη τέχνη) και σεναριογράφος-σκηνοθέτης στη γαλλική τηλεόραση από το 1950. Δημιούργησε πάνω από 200 ταινίες-ντοκιμαντέρ (σειρές: «L'Art et les hommes», «Les Heures chaudes de Montparnasse», «Journaux de voyages», «Le Musée imaginaire d'André Malraux»).
Έχει βραβευθεί με πολλά σημαντικά βραβεία για τα έργα του (Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Μπέργκαμο, Μεγάλο Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Films d'Art του Centre G. Pompidou, Μεγάλο Βραβείο της SCAM-Société Civile des Auteurs Multimédia). Υπήρξε Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1982-1984), Διευθυντής της Γαλλικής Ακαδημίας στη Ρώμη (Villa Médicis) (1985-1994) και Πρόεδρος της SCAM (1995-1999). Μιλά 6 γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πολωνικά).
Pierre Blondeau
Γεννήθηκε το 1926. Επίτιμος καθηγητής Φιλολογίας (Γαλλικών, Λατινικών, Αρχαίων Ελληνικών), ιδρυτής και πρόεδρος των Διεθνών Συναντήσεων Του Κινηματογράφου της Pontarlier (Γαλλία). Αυτό το φεστιβάλ έχει καταφέρει να παρουσιάσει το πλήρες έργο σκηνοθετών παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο Joseph Losey, ο Luigi Commencini, ο Carlos Saura, ο Elia Kazan, ο Paolo Taviani, ο John Boorman, ο Dino Risi, ο Samuel Fuller, ο Giuseppe De Santis, ο Volker Schlöndorff, ο Ettore Scola, ο Bertrand Tavernier, ο Alain Tanner, ο Paul Grimault, ο Claude Sautet, ο Jacques Perrin, ο Souleymane Cissé, ο Francesco Rosi, ο Robert Guédiguian. Τελευταίος προσκαλεσμένος ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στον οποίο έγινε πλήρες αφιέρωμα στο έργο του.
Χάριν των άριστων σχέσεων του Pierre Blondeau με τον Freddy Buache -Προέδρο της Ελβετικής Ταινιοθήκης από το 1951 έως το 1996- και τον παραγωγό Anatole Dauman (Argos Films) -τέως Προέδρο της Γαλλικής Ταινιοθήκης-, οι Διεθνές Συναντήσεις Του Κινηματογράφου της Pontarlier έχουν προσφέρει ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό «δώρο» στη διάθεση του κοινού.Αν και έχει στερηθεί την όρασή του εδώ και μερικά χρόνια, ο Pierre Blondeau, διατηρεί την ίδια ενέργεια και την προσφέρει αμείωτα στις υπηρεσίες της άμυνας και της δόξας της 7ης τέχνης.
Aimee Mullins
Ως μια από τις «Εξέχουσες Αμερικανίδες του 20ου αιώνα» τιμήθηκε η Έιμι Μάλινς από το Μουσείο της Γυναίκας για τη προσφορά της στον αθλητισμό. Ηθοποιός, αθλήτρια και μοντέλο, βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ. Συμμετείχε στην ταινία Δίδυμοι Πύργοι του Όλιβερ Στόουν και υποδύθηκε τη «γυναίκα-τσίτα» στο αβάν-γκαρντ φιλμ "Cremaster 3" του Matthew Barney, που είναι σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, «το πρώτο αληθινό αριστούργημα [...] από τότε που ο Νταλί και ο Μπουνιουέλ γύρισαν τον Ανδαλουσιανό σκύλο (1929)».
Στα φοιτητικά της χρόνια συναγωνιζόταν με αρτιμελείς αθλητές και το 1996 συμμετείχε στους παραολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντας, κάνοντας ρεκόρ στα 100 μέτρα και στο άλμα εις μήκος. Το περιοδικό Rolling Stone την ανακήρυξε «μούσα», το περιοδικό People τη συμπεριέλαβε στους «50 ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο» και ο μετρ της μόδας Αλεξάντερ Μακουίν την ανέβασε στην πασαρέλα. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Έιμι Μάλινς στάθηκε πηγή έμπνευσης για αρκετά έργα τέχνης, που εκτίθενται σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Metropolitan Museum, η Tate Modern και το Victoria & Albert Museum. Η Έιμι επενδύει τον ελεύθερο χρόνο της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως τον Just One Break και τον Women's Sports Foundation.
Δημήτρης Κολιοδήμος
Ο Δημήτρης Κολιοδήμος ασχολείται με τον κινηματογράφο από το 1975, στην αρχή ως σκηνοθέτης (δύο) μικρού μήκους ταινιών, στη συνέχεια ως αρθρογράφος και κριτικός σε περιοδικά και εφημερίδες, συντάκτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συγγραφέας ή επιμελητής βιβλίων. Εμπνευστής (και βασικός συντάκτης της στα πρώτα επτά χρόνια) της ετήσιας έκδοσης Κινηματογράφος, είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (από το 1978) και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Γενικός Γραμματέας της.
Έχει ακόμη διατελέσει μέλος της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έχει διδάξει Ιστορία του Κινηματογράφου στην κινηματογραφική σχολή Αθανασίου Παπαντωνόπουλου (1985-89) και, σήμερα, έχει τη θέση του Διευθυντή Τηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.Αποφοίτησε από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Ψυχολογίας Μέσων. Στο ίδιο πανεπιστήμιο σήμερα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές του σπουδές, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Έχει εργαστεί ως σύμβουλος επικοινωνίας σε εταιρείες και καλλιτεχνικές ομάδες, ως σεναριογράφος στον τομέα της διαφήμισης και ως σύμβουλος σεναρίου στον κινηματογράφο. Έχει επίσης εργαστεί ως ηθοποιός και ως δημοσιογράφος σε πολιτιστικά έντυπα και στην τηλεόραση.