Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΗΞΗΣ 2010

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση του Φεστιβάλ EMOTION PICTURES «Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία». Περισσότεροι απο 1500 θεατές  πλημμύρισαν τον αίθριο χώρο του Μουσείου για να στηρίξουν το Φεστιβάλ και να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα της βραδιάς. Το κοινό συγκεντρώθηκε από νωρίς, καταχειροκρότησε το πρωτότυπο θέαμα «Προκαλώ τα όριά μου» με χορό, μουσική, φως και τεχνολογία που δημιούργησε ειδικά για το EMOTION PICTURES ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, εμπνευσμένοι από τον Εyewriter. Τόσο η ταινία «Benda Bilili» από το Κονγκό, όσο και οι ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν, καθήλωσαν το κοινό μέχρι το τέλος της βραδιάς.

 

Οι δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον του φεστιβάλ, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια μίνιμουμ χρηματοδότηση από την πολιτεία ώστε να πραγματοποιήσει το φετινό τριήμερο πρόγραμμα του, έχουν κινητοποιήσει τόσο την κινηματογραφική οικογένεια όσο και το κοινό του φεστιβάλ.

 

Τα μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν καθημερινά απο κάθε γωνιά της Ελλαδας και του κόσμου, καθώς και η δυναμική παρουσία όλων όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση δηλώνουν την έμπρακτη στήριξη και την επιθυμία του κόσμου να συνεχιστεί το Φεστιβάλ Emotion Pictures  «Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία» και να θεσμοθετηθεί άμεσα.  

 

Ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.Α.Κ.) κ. Τάσος Μπουλμέτης έδωσε το παρόν και τόνισε την συμπαράσταση των μελών της Ακαδημίας.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την  παρουσία του ο γνωστός Βέλγος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Luc Boland, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Extra and Ordinary People Film Festival!» με το οποίο το Emotion Pictures έχει ξεκινήσει συνεργασία υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Boland ήρθε απο το Βέλγιο ειδικά για αυτή την εκδήλωση και για να στηρίξει, όπως ο ίδιος δήλωσε στην ομιλία του, «ένα φεστιβάλ πρωτοπόρο στο χώρο της αναπηρίας, το οποίο ώθησε πολλούς Ευρωπαίους διοργανωτές να ξεκινήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες χάρη στη βοήθεια, την πείρα και τη γενναιοδωρία του Φεστιβάλ Emotion Pictures και της κυρίας Παπαλιού», συμπληρώνοντας ότι «το Emotion Pictures αποτελεί παράδειγμα πρός μίμηση για όλους».

 

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η ελληνική πολιτεία θα μεριμνήσει για το μέλλον του Φεστιβάλ. Όπως τόνισε και ο Luc Boland, «τα άτομα με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης και έλλειψης κοινωνικής συνείδησης όπως αυτή  που ζούμε».

 

Διαβάστε τον λόγο της καλλιτεχνικής διευθύντριας, κας Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΡΞΗΣ

 

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ EMOTION PICTURES - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία δίνει και φέτος ραντεβού με το κοινό του στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:00 μ.μ.

 

Δεν πρόκειται για την 4η διοργάνωση του Φεστιβάλ, που ενώ ήταν έτοιμη από την καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, ματαιώθηκε αναγκαστικά την τελευταία στιγμή. Γραφειοκρατικοί και όχι μόνο λόγοι, οι οποίοι δεν γνωστοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς,  στέρησαν το Φεστιβάλ από την προγραμματισμένη του χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το τριήμερο πρόγραμμά του. Περισσότερες από 200 ταινίες απ' όλο τον κόσμο είχαν κατατεθεί. Από αυτές οι 32 συμπεριελήφθησαν στο προγραμμά ενώ το EMOTION PICTURES είχε παράλληλα εξασφαλίσει τη συμμετοχή των δημιουργών τους οι οποίοι θα ταξίδευαν στην Αθήνα, από Ευρώπη κι Αμερική.

 

Μετά από όλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα και θεωρώντας ότι το EMOTION PICTURES - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία με τη βοήθεια όλων όσων το στήριξαν αυτά τα χρόνια, θα ξεπεράσει τα εμπόδια και θα συνεχίσει, οργανώνουμε με ελεύθερη είσοδο μια βραδιά με ξεχωριστό ενδιαφέρον και πολλές εκπλήξεις:

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα παρουσιαστεί ο Eyewriter, μια εφεύρεση που επιτρέπει σε άτομα με ολική παράλυση (νόσος του ALS) να επικοινωνούν γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, με τη βοήθεια μιας κάμερας που καταγράφει την κίνηση των ματιών τους.

 

Ο Eyewriter είναι μια επινόηση του Tony Quan, που είναι γνωστός και ως TEMPTONE, ένας θρυλικός καλλιτέχνης του γκράφιτι, συγγραφέας, κοινωνικός ακτιβιστής και εκδότης, στον οποίο διαγνώστηκε ολική παράλυση το 2003.

 

Επιστήμονες και καλλιτέχνες στο Λος Άτζελες, μέλη των ομάδων:  Free Art and Technology, Open Frameworks, The Graffiti Research Lad κ.ά., συνεργάστηκαν μαζί του για τη δημιουργία μιας καινοτομικής συσκευής που του επιτρέπει να δημιουργήσει και πάλι γκράφιτι με την κίνηση των ματιών του και μόνο. Η σπουδαία αυτή εφεύρεση ενέπνευσε ομάδα καλλιτεχνών με κοινωνικές ευαισθησίες - Ερμίρα Γκόρο, Giovanni Giorgio Maioletti, Νίκος Καλογεράκης, Ειρήνη Κουρουβάνη, Κύθνια Νικολάου, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Ματίνα Σαρρή, Ιωάννα Τσινιβίδη (έγγραφο Word, 34KB) - οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά για το EMOTION PICTURES ένα πρωτότυπο πολυθέαμα με χορό, μουσική, φως και τεχνολογία, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

 

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης την προβολή των ελληνικών ταινιών: «Άλλη όψη - Η τρίτη διαδρομή» του Δημήτρη Βρακά,  «Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ» της Δέσποινας Καρβέλα, «Κι εγώ για μένα» του  Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Υδάτινοι δρόμοι» του Γιάννη Δράκου και «Χριστούγεννα με την Αγγελική» της Ελίνας Τραϊφόρου. Επίσης θα προβληθεί μια ταινία-έκπληξη σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ και την εταιρεία διανομής FeelGood Entertainment.

 

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Λυκ Μπολάν, Βέλγος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρόεδρος του φεστιβάλ Extra & Ordinary People - EOP!, με το οποίο έχει αρχίσει συνεργασία το EMOTION PICTURES υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της πόλης των Βρυξελλών και της πριγκίπισσας Άστριντ. Επίσης ο Σταμάτης Κραουνάκης θα βρεθεί κοντά στο κοινό και θα δώσει τη δική του ξεχωριστή νότα.

 

Με την πεποίθηση ότι ο αγώνας των ανθρώπων με αναπηρία είναι δύσκολος και πολυμέτωπος και χρειάζεται γέφυρες επικοινωνίας, ψυχαγωγία, ενημέρωση αλλά και μια εναλλακτική οπτική, πιστεύουμε ότι τελικά θα εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του σημαντικού καλλιτεχνικού θεσμού, τον οποίο αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τα άτομα με αναπηρία. Ο κινηματογράφος και ειδικά το ντοκιμαντέρ θεωρούμε ότι είναι μέρος αυτού του αγώνα, όπως και το EMOTION PICTURES. Σε τρία μόλις χρόνια κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στην Αθήνα, όπου κάθε Ιούνιο συγκέντρωνε πολυπληθές και φανατικό κοινό, όχι μόνο στην περιφέρεια με εκδηλώσεις όλο το χρόνο σε συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς, αλλά και στα διεθνή κινηματογραφικά δρώμενα καθώς γρήγορα εξελίχτηκε σε ζωντανό μέλος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με ταινίες απ' όλο τον κόσμο, συμμετοχές διεθνών προσωπικοτήτων, αφιερώματα σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

 

Στην προσπάθειά μας αυτή δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε στο πλευρό μας διεθνείς προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό κόσμο και το χώρο των κινημάτων οι οποίοι μας έχουν κατακλύσει με μηνύματα, ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική μας. Συνεχίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία και με την πεποίθηση ότι το 4ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σύντομα κι ο θεσμός θα εξασφαλίσει το μέλλον του.

 

Η εκδήλωση, που είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΟΤΕ, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή του θεάματος Eyewriter. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης υποστηρίζει το Φεστιβάλ και το Μουσείο Μπενάκη παραχωρεί για μία ακόμη φορά δωρεάν το χώρο του.  

 

DESIGNED BY COMMON SENSE
POWERED BY e-thelontis